Zorunlu Deprem Sigortası Nedir?
Zorunlu Deprem Sigortası depremin ve depremin neden olabileceği diğer felaketlerin zararlarını karşılayan bir sigortadır. Depremin neden olabileceği felaketler arasında tsunami, infilak, yer kayması ve yangın gibi dolaylı felaketleri de saymak mümkündür. Zorunlu Deprem Sigortası, bu gibi durumlarda kişilerin zararlarını, yapılan sigorta poliçesi kuralları çerçevesinde poliçe limitine göre maddi olarak karşılar. Zorunlu Deprem Sigortası ülkemiz tarafından geliştirilmiştir. Bunun sebebi Türkiye'nin toplam nüfusun neredeyse yüzde 98'inin aktif deprem bölgesinde yer alan bir coğrafyada konumlanmış olmasıdır. Yüz ölçümü bakımından Türkiye nüfusunun yüzde 66'sı 1. ve 2. derece deprem bölgesinden yer almaktadır. Zorunlu Deprem Sigortası sistemi, Doğal Afet Sigortaları Kurumu, kısa adıyla DASK tarafından 2000 yılından itibaren yönetilmektedir. Bu tarihle beraber zorunlu deprem sigortasının gündeme gelmiş olmasında 17 Ağustos 1999 depreminin etkisi büyüktür.
Zorunlu Deprem Sigortası Kapsam Alanı
Zorunlu Deprem Sigortası'nın geçerli olabilmesi için binanın tamamen hasar görmüş olması gibi bir şart veya kural bulunmamaktadır. Binanın kısmen zarar görmesi de teminat dahilindedir. Bahçe duvarları, binanın merdivenleri, koridorlar, çatılar, asansörler, dairelerin tavanları ve tabanları, binanın temeli gibi bina bölümleri ayrı ayrı veya bir arada olmak üzere teminat kapsamındadır.
Zorunlu Deprem Sigortası Kapsam Alanı Dışındakiler
Eğer bir bina, köy nüfusunun yer aldığı topraklarda inşa edilmişse, köylerin civarlarında veya mezralarda konumlandırılmış ise, projesi çizilmeden ve yapımında hiçbir mühendis görevlendirilmeden plana uygun inşa edilmemişse, mevzuat gereği yapılması gereken prosedürler yapı aşamasında uygulanmadıysa, yetkili kamu kurum ve kuruluşları tarafından yıkılması gerekli görülmüşse ve içinde oturum izni can güvenliği açısından tehlikeli bulunmuş ise bu bina Zorunlu Deprem Sigortası kapsam alanı dışındadır. Sahip olduğunuz emlak için Zorunlu Deprem Sigortası yaptırabilmek için sigorta şirketine gidildiğinde bazı belgelere ihtiyaç vardır.
DASK Poliçesi Yaptırmak İçin Gerekli Bilgiler
- İsim - soy isim
- Binanın açık adresi
- İletişim bilgileri(telefon numarası)
- TC kimlik numarası
- Vergi kimlik numarası
- Yapılan binanın yapım yılı
- Yapının tarzı
- Binada bulunan toplam kat sayısı
- Yapının metrekare cinsinden toplam brüt yüz ölçümü bilgisi
Zorunlu Deprem Sigortası Hakkında Bilinmesi Gereken Diğer Önemli Noktalar
Zorunlu Deprem Sigortası DASK güvencesi altında yer almaktadır. Bu sigortanın geçerlilik süresi 1 yıldır ve her yıl yenilenmesi gereklidir. Zorunlu Deprem Sigortası kapsamında bir sigortalıya verilebilecek en yüksek teminat 240 bin Türk Lirasıdır. Bu tutar yapının tarzı ne olursa olsun geçerlidir ancak ilgili tutar her yıl güncellendiği için Doğal Afet Sigortaları Kurumu tarafından veya sigorta şirketlerinden güncel tutar öğrenilmelidir. İster satın alınmış, ister kiralanmış olsun ilgili konut için elektrik ve su abonelikleri gerçekleştirilirken Zorunlu Deprem Sigortası beyanı istenmektedir. Bankaya gidip bir konut kredisine başvurulduğunda, bu krediyi alabilmek için yine Zorunlu Deprem Sigortası yapılması gerekli olacaktır. DASK'ın toplam hasar ödeme gücü 2014 verilerine göre 12 milyar TL düzeyindedir ve bu tutar her geçen yıl artmaktadır.