Egzama Belirtileri ve Tedavisi
Egzama hem iç hem de dış nedenlere bağlı olarak gelişen bir çeşit deri iltihabıdır. Deri hastalıklarının çoğunun psikolojik nedenlerle çıktığı yapılan araştırmalar sonucu saptanmıştır. Strese bağlı oluşan egzamaya “stres egzaması” ismi verilir. 30 ile 50 yaş aralığında oldukça yaygın görülen hastalık kadınlarda daha sık görülmektedir. Alerjiye olan yatkınlık nedeniyle ya da obsesif kişilik bozukluğu sonucu ortaya çıkmaktadır.
Deride oluşan kaşıntılar ve sürtünme sonucu çıkan kızarıklıklar en belirgin özellikleridir. Ciltte kaşınan bölgelerde döküntü, kepeklenme ve kalınlaşma söz konusudur. Kabuklu yaralar ve pul pul dökülme biçiminde de belirtiler bulunmaktadır. Egzama hastalığı ilerleyen evrelerde tedavi edilmezse sulu ve ağrılı yaralara dönüşebilir, hatta kaşıntı dayanılmaz bir hal alır. Giderek daha fazla bölgeye yayılabilir.
Kaşıntı ve Kızarıklıklara Dikkat
En sık görüldüğü bölgeler içinde sırt, ense kökü bacaklar ve bazen de makat bölgesidir. Egzama tedavisinde erken teşhis önemlidir. Sistemik ya da yüzeysel kremler uygulanabilir. Bazı durumlarda psikolojik destek de verilmektedir. Egzaması olan kişilerin kaşıntıları ilaç tedavisi esnasında azalmaktadır. Kişinin kaşınan bölgeyi kaşımaktan kaçınması gerekir. Stresten uzak kalmak tedaviye yardımcı olur. Cildin nemli tutulması da son derece önemlidir.