Bitkisel Tedavi
BİTKİSEL TEDAVİ NASIL OLUR?Bilindiği gibi, bitkiler insanoğlunun varoluşundan beri besin maddesi olarak kullanılmalarının yanı sıra tedavi amaçlı da kullanılmaktadır. Hindistan, Eski Mısır, Mezopotamya gibi medeniyetlerde bitkileri konu eden birçok eser söz konusudur. Sonraları, bu eserler Avrupa ve İslam tıp algısına temel teşkil etmişlerdir. İslam bilgini olarak dünya çapında bilinilirliği olan İbni Sina “Tıp Kanunu” adlı eserinde 1000’e yakın bitkisel ve hayvansal ilaçtan bahsetmektedir.
Günümüzde kullanılan ilaçların sentetik olmaları ve yan etkilere yol açmalarından dolayı, alternatif tıp diye anılan şifalı bitkilerle bitkisel tedavi konusundaki araştırmalar oldukça artmıştır. Fakat bu bitkiler yoluyla tedavi veya şifa beklerken, bunun alternatiften ziyade destekleyici olduğu unutulmamalıdır.
Bazı bitkilerin şifalı yönlerinin yanında, doz aşımı ya da bilinçsiz kullanımdan kaynaklı, zehirleyici veya hasar verici etkileri söz konusu olabilir. Bu nedenle, bitkisel tedavi konusunda mutlaka bir uzmana danışılmalı ve bu uzman bir doktor olmalıdır.
Bu bitkilerin kullanımında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar söz konusudur. Bir bitki bir rahatsızlığa iyi gelirken, bir diğer rahatsızlığı tetikleyici bir etki gösterebilir. Mesela; ülser şikâyeti olan bir hasta meyan kökü ile ülserine şifa bulabilirken, söz konusu hastada yüksek tansiyon problemi varsa meyan kökü tansiyonunu daha da yükseltir ve yaşamsal risk söz konusu olabilir.
Tedbir olarak, meyan kökü ile beraber sarımsak tüketildiğinde, sarımsak tansiyonu düşürerek dengeleyici bir rol oynar. Bu gibi konularda bir uzmanın yönlendirmesi dâhilinde hareket etmek, sağlığınız için riski en aza indirgemektedir.