Bisiklet Bakımında Beş Önemli İlke
Bisikletteki Bakım İçin Püf Noktalar
Bisikletlerinizin, motorlu araçlarınız gibi uzun süre kullanılabilir olmasını ister misiniz? Siz de bisikletinizin uzun ömürlü olmasını istiyorsanız, size önereceğimiz beş önemli ilke sayesinde bisikletinizi daha uzun süre kullanabilirsiniz. Bisikletleriniz dış çevre koşullarından çok mu etkileniyor. Tatile çıkacaksınız ve bisikletinizi nasıl muhafaza edeceğinizi bilmiyor musunuz? Siz de bisikletinizle daha uzun süre vakit geçirmek ve uzun süre kullanım sonunda zararı en aza indirmek istiyorsanız, size önereceğimiz beş önemli tavsiyeye kulak veriniz.
Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar
1. Somun Bakımı: Bisiklet kullanımında başınıza gelecek en kötü şey, bisikletinizi sürerken somun atması olacaktır. Eğer, elinizde bir ekipman yoksa, bir çekici çağırmanıza gerek yok! Kilometrelerce yolu bisiklet ittirerek geçirmenize de gerek yok! Yola çıkmadan önce, bisikletinizdeki somunlara basit bir metal yapıştırıcı kullanmalısınız. Böylece, somunlar yol boyunca daha sağlam bir duruş sergileyecektir.
2. Vites Bakımı: Vites aksamının daha sağlıklı çalışması için zincirleri yağlamalısınız. Tam yokuş çıkarken vites zinciriniz attıysa, ellerinizin simsiyah yağ ile buluşma vakti gelmiş olabilir. “Ben böyle bir olayla karşılaşmak istemiyorum” diyorsanız. Size önerimiz, zincirlerinizi aşırı olmamak kaydıyla yağlamalısınız. Yağlanan zincir, değişim sırasında daha akıcı olacak ve pedal çevirirken daha az yorulmanıza yol açacaktır.
3. Fren Bakımı: Başarı ile yokuşu çıktınız. Bir de bunun inişi var. Eğer, yokuş aşağı inerken durmak için ayağınızı arka lastiğe koymak istemiyor veya en yakın duvara toslamak istemiyorsanız, fren bakımınıza dikkat etmelisiniz. Bununla ilgili olarak, fren tellerinizi en kaliteli ürün olan ”Titanyum teller” ile değiştirmeniz sizin için daha güvenli olacaktır. Aksi takdirde, durmak için çevresel etkenleri kullanabilirsiniz.
4. Lastik Bakımı: Bisiklet lastiklerinin durumuna her yola çıkmadan bakmanız güvenli sürüş için önemli bir denetim. Lastik şişirme esnasında, her zaman arka lastiği daha fazla şişirmelisiniz. Bu işlem sonunda, durmak için arka frenleri kullandığınızda, bisikletinizin daha kısa sürede duracağını göreceksiniz. Uzun süre bisiklet kullanmayacaksanız, bisikletinizin lastik havalarını tamamen indirmelisiniz. Uzun süre kullanım olmadığında, lastiğin içindeki durağan hava bir süre sonra bisikletinizin iç lastiğe zarar verebilir.
5. Gövde Bakımı: Bisiklet bakımında en önemli ve en çok özen gösterilmesi gereken bölge, bisikletinizin gövdesi. Yolda giderken, bisiklet gövdenizin ikiye bölünmesini istemiyorsanız, bisiklet gövdenizi ıslak bezle silip, sonra kuru bezle nemini almalısınız. Aşırı ıslak yüzey, bir süre sonra bisikletinizin gövdesinde çürüme ve paslanmaya yol açabilir. Bu paslanma ve çürüme ile bir süre sonra bisikletinizin gövdesinde şekilsel bozukluk da meydana gelebilir. Bu sebeple, tek parça bisiklet kullanmak istiyorsanız, ıslak yüzeyi kuru bezle temizledikten sonra, güneş görmeyen kuru bir yerde bisikletinizi muhafaza etmelisiniz. Bisiklet bakımı deyip geçmeyin, motorlu taşıtlar kadar önem ve bakım isteyen bisiklet bakımı, sizin sürüş esnasında hayatınız kurtarabilir. Sağlıklı sürüş etkinliği gerçekleştirmek istiyorsanız, bisikletinizin bakımınıza özen göstermelisiniz.